Nya bostäder på marknaden

Det har blivit något av en trend att spekulera i bostadsmarknaden och då främst nyproduktion. Framför allt på senare år då även priserna på nya bostäder stigit konstant och lönsamheten har maximerats.

I den här artikeln kan du läsa mer om vad det i praktiken innebär att spekulera och investera i nyproduktion. Hur fungerar det och vad säger reglerna?

Hur går det till?

Det kan ta tid att sätta sig in i bostadsspekulering och det gäller att ha kännedom om bostadsmarknaden innan pengar investeras. Normalt sett börjar allt med att byggbolagen gör reklam för ett kommande byggprojekt såsom nyproduktion av ett visst antal radhus eller villor.

För att kunna anmäla intresse på en nyproduktion behöver den finansiella biten vara säkerställd. En tidig kontakt med bank gällande möjligheten att få ett lånelöfte är viktigt för att gå vidare i processen. Numer finns det många alternativ inom finansiering – både traditionella aktörer och låneinstitut som verkar online.

Nästa steg är att ställa sig i kö och visa ett seriöst intresse för den aktuella nyproduktionen. Hur systemet ser ut kan variera mellan olika byggaktörer, men i regel blir intressenten erbjuden en visning. Under visningen presenteras planritning och andra detaljer kring byggnationen.

Eventuella risker

Precis som med de flesta typer av investeringar finns det risker med bostadsmarknaden. De stora pengar som ligger och lurar i nyproduktion gör att många investerar rätt och slätt utan närmare eftertanke. Faller myntet rätt kan utfallet bli rejält lönsamt, men det finns även risker som kan sabotera hela investeringen.

Några områden som är viktiga att ta i beaktning:

  • Område och attraktion.
  • Bostadspriser.
  • Omvärldsanalys.

En modern nyproduktion kan innebära risker för investerare om området i sig inte uppfyller den potentielle köparens krav. Därför är det viktigt att studera närområdet innan projektet tar vid eller investeringen görs.

Det finns även en risk att priserna svajar till på grund av rådande omständigheter både på den lokala bostadsmarknaden och mer globalt sett. Någon form av analys behöver göras av omvärlden för att få en god bild av hur den närmsta framtiden kommer te sig.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage