Fördelar med att bygga ett uterum

Allt fler villaägare väljer att investera i ett uterum till sitt hus. Det är också en smart investering, då ett uterum medför flera fördelar, både rent ekonomiska och sådana som snarare relaterar till trivseln för husets invånare.

De ekonomiska fördelarna är enkla att se – ett uterum, precis som andra investeringar som görs för att förbättra ett boende – förhöjer värdet på huset. Även om de flesta inte bygger ett uterum bara för att sälja sin bostad direkt efteråt, kommer uterummet när (eller om) huset väl säljs att vara ett försäljningsargument på samma sätt som en pool eller ett nyrenoverat badrum eller kök.winter-garden-318325_960_720 (1)

Att det är ett så övertygande försäljningsargument beror delvis på en av de andra fördelarna med att bygga ett uterum, nämligen att det utökar husets boyta. Detta är självklart även något som husets invånare kommer att ha stor nytta av under tiden de bor där, och en anledning till att många väljer att bygga ett uterum i första taget. Något man dock ska ha i åtanke om man tänker sig att kunna använda uterummet som ett extra eller förlängt vardagsrum året runt är att uterummets isoleringsgrad måste vara så hög att det kan stå emot även midvinterns kalla minusgrader. Ett uterum med sådan isoleringsgrad kallas ofta för en vinterträdgård, vilket denna typ av rum ofta var förr i tiden (och än idag av vissa). Man använde det som förvaring för de perenna växter som inte skulle överleva vintern utomhus, samtidigt som man fick utökad boendeyta.

Även om man tänker sig en enklare variant av uterum, som inte är fullt så isolerat, medföljer fördelen att man förlänger sommaren. Även de uterum som har minst isolering fungerar ju som ett växthus, vilket gör att man kan sitta ute betydligt senare på hösten än man hade kunnat göra på en öppen veranda eller uteplats.

En av de kanske största fördelarna är också att det inte behöver vara svårt att bygga ett uterum, eftersom man inte behöver göra det från grunden – det finns ett stort utbud av byggsatser för uterum på till exempel Skanskabyggvaror.se. Det enda man måste tänka på är att man behöver bygglov för att bygga ett uterum, eftersom det ju som sagt innebär en utökning av husets yta.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage