Så ansöker du om bygglov
Att ansöka om bygglov kan kännas som en krävande och krånglig process. Om du vill bygga ett nytt hus är chansen stor att du vill komma igång så snabbt som möjligt med ditt projekt. Ändå finns bygglovet där för allas skull eftersom det ser till att alla nybyggnationer håller rätt standard och uppförs på ett sätt som inte orsakar problem i grannskapet. När du väl har satt dig in i reglerna behöver bygglov inte vara så svårt som det kan uppfattas. Grundregeln är att vara så noggrann och varsam redan från början för att slippa tidskrävande turer med dokument och blanketter som skickas fram och tillbaka.
Den exakta processen för hur du ansöker om bygglov varierar beroende på vilken kommun du bor i. Därför är det alltid en klok idé att ta kontakt med berörd myndighet först för att ta reda på vad som gäller. I nästan alla fall är dock det första steget att du beställer en nybyggnadskarta. Den använder du för att visa var du har tänkt uppföra ditt hus. På så sätt kan de ansvariga bedöma om bygget kommer att orsaka problem med grannar eller om det exempelvis är tänkt att stå på mark där nybyggnationer är förbjudna. När du fyller i din nybyggnadskarta måste ditt projekt redan vara färdigplanerat för att bedömningen ska bli korrekt.
Nästa steg är att visa upp ritningarna på ditt hus. Oavsett om du har tänkt bygga en liten sommarstuga eller om du satsar på en helt ny bostad med flera våningar måste ritningarna vara professionellt utförda för att ditt bygglov ska beviljas. Om du har slarvat med ritningarna och det saknas viktig information är risken stor att du får avslag eller att du ombes förbättra din version.
Innan du skickar in dina pengar gör du rätt i att kolla igenom alla detaljer en extra gång. Eftersom handläggningstiden kan vara lång sparar det mycket tid om en bedömning kan ske så tidigt som möjligt. Ibland behöver du inte ansöka om bygglov för att få uppföra en viss typ av byggnad. Det gäller exempelvis attefallshus som inte kräver något tillstånd för att sätta upp.