Azadeh Pendari vinner pris för flyktingboende

På kort tid lyckades Azadeh Pendari ordna ett flyktingboende under förra årets stora flyktingström. Nu har hon fått pris för ”Årets insats” av konsultbolaget Framtidsverket på Framtidsgalan. I juryns motivation om Pendaris insats står bland annat ”Arbetsmarknadschefen som klev utanför boxen och samordnade ett stort flyktingboende på under 72 h”. Pendari raderade mejlet från Framtidsverket tre gånger för att det såg ut som reklam, innan hon blev kontaktad på telefon. Hon menar att hennes driv kommer från egna erfarenheter och efter utmärkelsen känner hon sig sporrad att fortsätta arbeta med frågor rörande inkludering och delaktighet i samhället.

Azadeh Pendari lyckades med det omöjliga

I november 2015 nådde flyktingströmmen till Sverige sin kulmen och behovet av evakueringsboenden var stort. Många kommuner ansåg det omöjligt att ordna boenden med så kort varsel men Azadeh Pendari lyckades med det omöjliga på endast 72 timmar. Pendari var samordningsansvarig för evakueringsboendena i Mjölby kommun men ville även hjälpa till praktiskt. Hon hittade snabbt en outnyttjad gympasal i Skänninge och mindre än 72 timmar efter kontakten med Migrationsverket kunde de första flyktingarna få plats. Framtidsverket uppmärksammade detta och Azadeh Pendari vinner pris för sitt anordnade flyktingboende i kategorin ”Årets insats”. Enligt juryns motivering går priset ”till en person som genom en särskild insats i sin organisation har bidragit till en positiv utveckling i samhället”.

Var inte ensam

Azadeh Pendari blev överväldigad och menar att det är ovanligt att få såna här priser i offentlig sektor. Hon påpekar dock att hon inte var ensam om det här, utan arbetskamrater och olika frivilliga har varit minst lika viktiga. Tack vare att så många ställde upp fungerade saker väldigt bra och snabbt, menar hon, och framhåller att även om det är hon som är nominerad så var de många om att förverkliga boendet. Pendari säger att motivationen beror på egna erfarenheter. Hon var bara sex år när hon och hennes familj flydde från Iran och idag ser Pendari det som självklart att jobba för inkludering och allas lika värde.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage