Att tänka på i nybyggda bostäder

Det är något speciellt med att flytta in i en helt nyrenoverad eller nybyggd bostad. Om bostaden är hyrd finns det dock en hel del att tänka på. Det är nämligen inte bara fördelar med att få nya tapeter, golv, vitvaror och annat.

Rökning kan bli dyrt

Om den som äger lägenheten eller huset har tapetserat med fina boråstapeter och lagt ner en del arbete på bostaden är det ofta ett krav att hyresgästen inte röker inomhus. När det gäller rökning sitter nämligen rökluken kvar väldigt länge. Dessutom kan nikotin lämna efter sig gulnade tapeter, gulaktigt tak och mycket damm. Om man som hyresgäst röker inomhus trots att man inte får kan man bli ersättningsskyldig om rökningen upptäcks. Det kan till exempel handla om att röklukt upptäcks vid slutbesiktning när hyresgästen flyttar.

Husdjur i nybyggda bostäder

I de allra flesta fall är husdjur inte förbjudna i nybyggda bostäder. Det är dock viktigt att komma ihåg att saker som kattkiss på golv eller tapeter kan kosta en hel del pengar om man inte får bort det. Dessutom kan det vara så att husdjuret river eller biter på tapeter. Sådana saker räknas inte till normalt slitage och därför kan man som hyresgäst få åtgärda skadorna på egen hand, på ett fackmannamässigt sätt, eller betala för att hyresvärden ska åtgärda dessa.

Vad är normalt slitage?

När man flyttar in i en nybyggd eller nyrenoverad bostad kan det kännas som att man inte får göra något. Så är dock inte fallet. Det finns saker som räknas som normalt slitage i bostäder. Det kan till exempel röra sig om mindre hål i väggar efter att man hängt upp tavlor, små repor i ett trägolv och liknande. Man ska kunna leva ett normalt liv. Även små fettfläckar på en vägg kan räknas som normalt slitage. Ofta är det då tal om fläckar som finns i köket. Större fläckar som uppkommit av att man till exempel inte haft en sänggavel räknas inte som normalt slitage.

Är nybyggda bostäder alltid dyrare?

När man hyr en nybyggd bostad kan man ibland slås av att hyran är lite högre. Men en nybyggd bostad behöver faktiskt inte vara dyrare i längden. I en bostad där inget blivit gjort på länge kan kalluft läcka ut genom otäta fönster och dörrar, värmesystemet kan vara ineffektivt och gamla vitvaror drar en hel del mer elektricitet än vad man tror. Om man hyr en äldre bostad för kallhyra kan det alltså bli mycket dyrare än att hyra en nytillverkad sådan sett till kostnaderna som tillkommer.

När det gäller privata hyresvärdar finns det egentligen inte några regler för hur hög hyra som får tas ut, varken när det handlar om äldre bostäder eller nytillverkade sådana. Då kan det självklart förekomma att hyran blir ganska hög.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage