Hitta det bästa bolånet

Funderar du på att köpa bostad eller har du redan hittat drömboendet och är i behov av finansiering? Idag är det mycket vanligt att köpa sin bostad istället för att hyra. Vissa köper för att det inte finns tillräckligt mycket hyresrätter och man behöver stå i bostadskön väldigt länge. Andra köper för att det vill göra en bra investering för framtiden. Oavsett varför man väljer att köpa bostad så är finansieringen det nästan viktigaste. Utan pengar kommer du inte att kunna köpa det hus eller den lägenhet som du önskar. Att ta ett bolån är det vanligaste alternativet, men hur går det till och vad ska man tänka på? Här reder vi ut de vanligaste funderingarna.

Hur fungerar ett bolån?

Ett bolån fungerar på nästan samma sätt som vilket annat lån som helst. Du kan hitta mängder med aktörer som erbjuder låneformen, bland annat kan du använda dig av Fastighetsfinansiering för att ansöka snabbt och enkelt på nätet, men det är viktigt att du först jämför. Fördelen med den här sajten är att du kan skräddarsy lånet efter dina egna behov.

Det som skiljer bolånet från många andra låneformer är att det vanligtvis är ett väldigt högt belopp och att du använder dig av bostaden som säkerhet för att kunna få lånet beviljat. Det betyder att om du inte har möjlighet att betala tillbaka i tid så kan banken gå in och ”ta tillbaka” bostaden för att lånet ska återbetalas enligt avtal. Du får endast låna 85 % av den totala kostnaden för bostaden. Resterande 15 % måste du spara ihop själv alternativt använda dig av ett privatlån för att täcka upp.

Bestäm hur mycket du behöver låna

Det är ingen vits med att låna ett högre belopp än du egentligen är i behov av och lånar du mindre, ja, då kan bostaden gå vidare till någon annan. För att veta hur mycket du behöver låna behöver du sätta upp en budget. Tänk då på följande;

  • Hur stort ska ditt boende vara?
  • Vill du ha lägenhet, radhus eller villa?
  • Hur många rum ska finnas?
  • Vart vill du bo? Centralt eller kanske längre bort från stan?
  • Balkong, tomt, altan, badkar?
  • Vill du köpa ett renoveringsobjekt eller vill du ha allt klart?

Ansök om lån

Se till att du jämför ditt bolån mellan flera banker och aktörer innan du väljer. På så sätt kan du vara säker på att få det bästa lånet och räntan för just dig. Banken kommer att ta en kreditupplysning på dig som låntagare, men tittar även på om det finns betalningsanmärkningar, tidigare skulder, om du äger några fastigheter idag och vilken anställningsform du har. Banken vill säkerställa att du har tillräckligt god ekonomi för att kunna hantera lånet och de avbetalningar som du behöver göra. Om du får ett lånelöfte beviljat kan du nu sätta igång med det roliga – att gå på visningar!

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage