Att hitta rätt hyresrätt

Det råder bostadsbrist i Sverige och inte minst i storstadsregionerna och universitetsstäderna. Så till den milda grad att studenter ibland tvingas leva i kappsäck eller säga nej till studier för att de inte hittar någonstans att bo. Detta gäller framför allt hyresrätter även om bostadsrättsmarknaden också har fått sig en törn då folk hellre sitter och inväntar bättre tider istället för att släppa taget om sin nuvarande bostadsrätt och lägga ut den till försäljning.

Dagens bostadsmarknad

Att leta efter en ny hyresrätt kan verkligen vara som att leta efter en nål i en höstack – inte minst som student, trots att det finns bra hemsidor som bostadsportal.se/hyresbostad där du kan hitta olika objekt. Och framför allt i storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö är det ibland en ren omöjlighet att finna ett boende. Det allra bästa är om man har stått i bostadskö sedan år tillbaka, men även där, är det ingen garanti. Idag går mycket på kontakter, andrahandskontrakt och smusslande under bordet genom att betala ett svartkontrakt för att komma före i kön. Så illa har det alltså blivit och även om det byggs för fullt, så ligger antalet hyresrätter under det normala.

Finn din hyreslägenhet

Det första du måste tänka på är att vara ihärdig och slug och det räcker oftast inte med att bara ögna igenom dagstidningarna och annonserna på hyressajter online. Du måste ligga på som en igel och aldrig tappa vare sig hopp eller motivation. En idé är att ringa de mindre värdarna, då många av dem väljer att inte annonsera ut sina bostäder alls, eftersom de inte vill låta köplatsen avgöra valet av hyresgäst. Istället vet de att det kommer att ringa personer och att tala med dessa personligen först, är att föredra. Med andra ord – faller du värden i smaken kan du få en lägenhet på stört, eftersom värden helst själv vill bestämma vem de tar in i sina fastigheter. Var dock inte orolig över att de varenda månad säger att det inte finns någon plats. När som helst kan en av deras hyresgäster säga upp kontraktet och en lägenhet står ledig. Nöj dig således inte med att höra orden ”jag ringer om det blir en öppning”. Det kommer inte att ske! Istället är det du som med näbbar och klor måste greppa telefonen varje månad för att se om någon beslutat sig för att flytta ut.

Samla information om massor av värdar som du sedan kontaktar personligen och har du kontakter i fastighetsbranschen, är detta ett plus – då de vet att du förmodligen är seriös och att lita på. Att leta ny hyresrätt är alltså ingen lätt match men inte helt utsiktslöst om du bara bestämmer dig för att lyckas.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage